Odpustová slávnosť ASR – nedeľa 13. 10. 2024

Odpustová slávnosť ASR – nedeľa 13. 10. 2024

Slávnostná odpustová slávnosť pokračovala v nedeľu utierňou a svätou liturgiou ktorú viedol o. Jozef Troja, CSsR. Ten je spolu s o. Jozefom Paraskom zodpovedný za vedenie Arcibratstva svätého ruženca. O pol desiatej nasledoval ruženec a slávnostná svätá liturgia. Hlavným slúžiteľom a kazateľom bol stavroforný mitrát Vladimír Tomko.

Počas svojej kázne sa zameral na našu modlitbu. Tá je zároveň aj naším najväčším problémom. Často máme problém ako sa modliť a ako správne zaujať postoj pred Bohom. Jeden anglický spisovateľ povedal: „Ak by sme boli dokonalí, tak modlitba pre nás by sa stala potešením, ale tým že nie sme dokonalí modlitba pre nás sa stáva povinnosťou.“ Bez modlitby nie je viera, bez nej nedokážeme žiť kresťanský život. Ježiš sa často rozpráva so svojím otcom. V evanjeliách je to zapísané ako modlitba. A Ježiš sa jej venuje aj celú noc.  Modlitba je vzťah dvoch ľudí, ktorí sa milujú. Lebo keď sa modlil Kristus, preukazoval lásku k svojmu otcovi. Aká je naša modlitba? Je to vzťah nás voči Božej láske? My máme problém s časom. Ak sa ľudia milujú, vždy si nájdu čas. To je základná podmienka fungujúceho vzťahu. Koľko času ja venujem Bohu? Na túto otázku o. Vladimír uviedol príklad. Jedného mnícha sa pýtali: „Otče čo máte z modlitby?“ a odpoveď bola jednoduchá, nič. Ale poviem Vám čo nemám. Tým, že sa modlím nemám hnev, nenávisť, závisť, chamtivosť, nepokoj, strach. A človek keď sa prestane modliť, je bezbožný a neľudský. Ak človek stratil vieru, stratil všetko. Nájdime si čas, kedy obnovíme svoj vzťah. Áno nie sme dokonalí, ale to čo nám chýba, to nám ty Bože pomôž doplniť svojím Duchom svätým. Nestačí nám odrecitovať modlitby, nestačí z povinnosti prichádzať na nedeľnú liturgiu. Ak nebudeme pestovať osobný vzťah s Bohom, budeme bez Neho. Aj október – mesiac svätého ruženca, je taká naša pomôcka. Je to čas znova objaviť radosť z modlitby, povedal svätý Otec. Potrebujeme vytvoriť miesto pre ticho, aby sme mohli prijať Božie slovo do svojho života.

Po ambónnej modlitbe nasledovalo požehnanie a myrovanie. Slávnostná liturgia bola ukončená obchodom okolo chrámu s čítaním evanjelií. Slávnostnú atmosféru svojím spevom dotváral zbor sv. Jozefa.

Príhovor o. V. Tomka:

Zatvoriť menu