Liturgia sv. Jakuba

Liturgia sv. Jakuba

Liturgia svätého Jakuba, patrí k najstarobylejší liturgiám cirkvi. Dalo by sa povedať, že počas nej sa veriaci vracajú do Večeradla, kde sa po nanebovstúpení Ježiša Krista stretávali apoštoli. Štruktúra liturgie sa líši od zaužívanej liturgie. Liturgia Slova prebieha pred ikonostasom, v strede chrámovej lode. Tu je umiestnený ambón – pult pre knihu Evanjelia, knihu Apoštolár a knihu prorockých čítaní. Po čítaniach nasleduje homília, ktorú prednáša kňaz sediac na stolci. Liturgia sv. Jakuba zdôrazňuje jednoduchosť, počúvanie Božieho slova, spoločenstvo veriacich so svojim pastierom a duchovná skúsenosť Božej dobroty cez Eucharistiu.

Dnešný deň svätej liturgii predsedali o. Jaroslav Štelbaský, CSsR s viceprovinciálom o. Miroslavom Bujdošom, CSsR a diakon Rastislav. O. Jaroslav vo svoje kázni veriacim priblížil, kto bol sv. Jakub. Išlo o prvého jeruzalemského biskupa a apoštola, ktorý zomrel ako mučeník. Chceli od neho, aby povedal že evanjelium, ktoré hlásal nie je pravdivé. Zároveň sa zameral na paralelu medzi sv. liturgiou a naším životom. Táto liturgia je prvotná, ktorá sa zachovala. O. biskup Forgáč, ktorý je aktuálne na synode v Ríme veľmi pekne charakterizuje čo je to vlastne synoda. Je to návrat do prvotnej tradície kresťanov. Táto liturgia má iný spôsob a môže to v nás spôsobovať zmätok. Na druhej strane nám práve táto liturgia môže hovoriť, že moja viera môže byť aj iná. Aj táto liturgia hovorí o tom, že to čo je tradičné v pravom slova význame je Ježiš Kristus. Toto sme dostali od našich predkov. Tu máme možnosť Bohu poďakovať za tých, ktorí nám odovzdali poklad viery. Odovzdali svoje hľadanie toho čo znamená veriť. Svojím spôsobom nám odovzdali Krista. Na druhej strane aj my musíme dbať o to, aby sme svojím spôsobom života Krista ponúkali ďalším. Pápež Benedikt povedal, že najčítanejším evanjeliom je Evanjelium nášho života. Toto je niečo najmocnejšie čo môžeme ponúknuť. Nebojme sa veriť v Bohu, ktorý je živý, ktorému hocijakým spôsobom môžeme povedať, že ho máme radi. Sv. Jakub nám ukazuje že za všetkým je Božia milosť, ale na druhej strane je dôležitá naša horlivosť, odvaha slúžiť mu.

Na záver o. Jaroslav poďakoval prítomným za spoločnú modlitbu. Poprial prítomným odvahu počuť Boží hlas a požehnaný večer. Celú slávnosť svojím spevom doprevádzal Zbor sv. Jozefa pôsobiaci pri Bazilike Minor v Michalovciach. V závere sa veriaci ešte spoločne pomodlili modlitbu k blahoslavenému Metodovi.

Zatvoriť menu